DE BUITENPLAATS

Door redactie | 6 feb 2019

We willen dat zoveel mogelijk mensen van Vaeshartelt kunnen genieten, nu en in de toekomst. We zijn zuinig op onze ruimte en onderhouden ons park goed!

Hoe we dat doen? Nou, met hulp van natuurlijke grazers! In het park graast namelijk een kudde van 90 Poll Dorset schapen. Een geselecteerde kudde welteverstaan, want dit ras eet geen bast van struiken en bomen. En omdat de Shropshire schaapjes dit niet eten, kan de kudde grazen tussen bijvoorbeeld onze laagstam fruitbomen –en struiken, waardoor enerzijds het gras natuurlijk begrazen wordt en anderzijds de boom of struik niet beschadigd.

Natuurlijke grazers
“Het zijn net lopende fermentatie tankjes” zegt Arno (werkzaam bij Daalhoeve) “ze eten de hele dag door gras, herkauwen dit en poepen het ook weer uit.” Arno verzorgt en verplaatst de schapen regelmatig, samen met collega-vrijwilligerJeffrey. “De schapen worden telkens verplaatst naar een stuk landgoed waar ze nodig zijn, waar het gras hoog staat. En omdat de schapen zoveel gras eten doen we dit bijna dagelijks!”

Behalve de natuurlijke grazers is er ook een fraai staaltje kennis nodig om het park goed te kunnen onderhouden. En daarom werken wij samen met een drietal partners namelijk Stichting Boerderij Daalhoeve (hierboven al even genoemd), Bosgroep Zuid Nederland en Monsdal Buitenbeheer.

Bosgroep Zuid Nederland
De Bosgroep is een stichting die haar leden ondersteunt op diverse manieren bij de ontwikkeling, inrichting en beheer van hun gronden. Zij coördineren het tuinonderhoud bij Vaeshartelt en nemen ook een deel van de uitvoering voor hun rekening.

Stichting Boerderij Daalhoeve
Daalhoeve is van oorsprong een kinderboerderij gevestigd in een oude hoeve omringd met stallen en weilanden. De boerderij wordt hoofdzakelijk gedraaid door vrijwilligers, afkomstig van diverse maatschappelijke instellingen. Daarnaast verzorgen zij ook het groenbeheer op verschillende plekken in Maastricht. Ja, ook bij Vaeshartelt en daar zijn we heel blij mee!