Extra korting!
image

Op de officiële website van Buitenplaats Vaeshartelt boekt u altijd de beste prijzen!

  1. Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

DE BUITENPLAATS

De prachtige Buitenplaats maakt onderdeel uit van de Landgoederenzone ‘Buitengoed Geul & Maas’. Een bijzonder cultuurlandschap dat tientallen landgoederen en kastelen met elkaar verbindt.

De Belgische tuinarchitect Gindra uit Angleur bij Luik kreeg in 1852 van Petrus Regout de opdracht een landschapspark te ontwerpen. Het park (tot op de dag van vandaag nog steeds intact) heeft het karakter van een Engels landschapspark, een stijl die zich presenteert als een ‘natuurlijk landschap’ met veel open ruimtes, doorkijkjes, een vijver en solitair staande bomen.

De Buitenplaats is verder ingevuld met een formele lanenstructuur uit de 18e eeuw en een reeks bijzondere bomen waaronder de Veder Esdoorn, Noorse Esdoorn, Rode Beuk, Nordmann Spar (opgenomen in het monumentenregister van de bomenstichting) en Mammoetboom (afkomstig van Noord-Amerika). Ook zijn er verschillende klein fruitgaarden te vinden; van appels, kweeperen tot en met pruimen, frambozen en bramen.

Er is een ‘oneindige rivier’ die wordt gevoed door de eeuwenoude waterloop “Het Geley”, een aftakking van de Geul. Het water dat door de vijver stroomt verlaat de Buitenplaats aan de westzijde waar het zijn loop vervolgt richting de Maas.

Midden op de Buitenplaats staat het Bijenpaviljoen van Imkervereniging Mergelland. Dit houten gebouw biedt huisvesting aan zes goed georganiseerde bijenvolken die helpen bij de bestuiving van de fruitbomen en struiken in de tuinen. De bijen wonen in de grote slurf die je naar de boven ingang van het gebouw leidt. De begane grond doet dienst als informatie- en educatiecentrum voor de imkers. Op die plek leren zij zowel kinderen als volwassenen over het leven van de bij. (Kijk bij onze evenementenkalender voor de opendagen van Imkervereniging Mergelland in het Bijenpaviljoen).

Er staan een theehuis en ijskelder op de Buitenplaats. Het theehuis staat op het hoogste punt van de Buitenplaats en vanaf hier heb je het mooiste uitzicht. De gerestaureerde ijskelder fungeert tegenwoordig als overwinteringsplek voor vleermuizen en padden. Ook zijn er verschillende bruggen en kunstwerken terug te vinden op de Buitenplaats waaronder de Roma brug en de Da Vinci-brug, ontworpen door Leonardo da Vinci.

Tot slot het Sterrenbos, van origine is dit bosgebied een 18e eeuws ‘Sterrenbosch’. Een vierkant bos perceel met een stervormig lanen patroon die in het midden samenkomen. Vroeger werd er vanuit dit middelpunt gejaagd op dieren omdat je vanaf hier een goed overzicht hebt.

Klik hier als je meer wilt weten over onze rijke historie, landgoedonderdelen of verschillende lanen en bomen op onze Buitenplaats.

*Let op: onderstaande button linkt door naar een vorige editie Vaesharteltkrant; de menukaarten die hierin vermeld worden zijn dus niet meer van toepassing. Onze huidige menukaarten zijn terug te vinden onder het kopje eten > menukaart.