Duurzaamheid

De eerste stap

Een tijdje geleden hebben we bij Vaeshartelt besloten dat we ons actief bezig gaan houden met duurzaamheid. Daar zijn vele redenen voor, maar de belangrijkste is dat we het behoud van Vaeshartelt (de doelstelling van ons Bestuur) als onlosmakelijk verbonden zien met het behoud van de wereld om ons heen. Duurzaamheid betekent voor ons met hart voor milieu, mens, natuur. Hieronder vertellen we graag alvast iets over drie projecten die we gestart zijn ten behoeve van duurzaamheid.

Zelf verbouwen

Vaeshartelt Moestuin

We hebben 23 hectare grond rondom Vaeshartelt liggen. Hierop staat ons hotel, grazen schapen, groeit een bos, hebben bedrijven hun kantoor. Ook staan er heel veel fruitstruiken en fruitbomen (o.a. kers, rode besjes, frambozen, appels, peren, kweeperen, walnoten). We realiseerden ons dat we nog veel meer kunnen met al dit land als dat we al doen, en dan voornamelijk op het gebied van verse, zelf verbouwde groente. Met die gedachte in ons hoofd ontstond het idee voor een grootschalige moestuin waarin we producten verbouwen die we ook in onze keuken gaan gebruiken.

Zelf groenten verbouwen betekent dat we minder gebruik hoeven te maken van leveranciers, waardoor en minder transport nodig is en dus minder CO2 wordt uitgestoten. Daarnaast is het proces van eigen groente en fruit kweken helemaal transparant. Als Vaeshartelt weten we precies wat er met de producten gebeurt, wat bij een leverancier soms onduidelijk kan zijn. Als startgroente in de moestuin hebben we gekozen voor aardappelen. Aardappelen helpen namelijk met het vruchtbaar maken van de grond, wat er weer voor zorgt dat groente die erna worden geplant beter gaan groeien. Het begin is er!

Lokale leveranciers

Sjevraoje Geitenkaas

Door steeds meer lokale leveranciers op te nemen in ons bestand kunnen we onze gasten laten proeven wat voor lekkers (Zuid-)Limburg allemaal te bieden heeft. Daarnaast maakt het product minder afgelegde kilometers dan bijv. kaas die uit het buitenland moet komen. Beter voor het milieu én de lokale economie. Zo ook Sjevraoje Geitenkaas. Deze ambachtelijke kaasmakerij ligt verscholen in de kelders van het Ursuline convent in Eijsden. Het is een 100% geitenkaas gemaakt met 100% biologische geitenmelk. Bij Vaeshartelt gebruiken we de Sjevraoje Geitenkaas inmiddels in een salade met peer ingelegd in een stroop, die weer gemaakt is van fruit uit onze tuin!

Op weg naar zero waste

Oesterzwammen kweken

Tijdens onze zoektocht naar verduurzaming (die nog steeds gaande is) kwamen we erachter dat er elke dag een grote hoeveelheid koffiedrab wordt weggegooid, omdat we niet goed weten wat we er anders mee moeten. Wat blijkt nu: koffiedrab heeft ontzettend veel organische waarde. Dit feitje leerden we van Kwekerij Zwamburg. Deze lokale paddenstoelenkwekerij uit Schimmert maakt pakketten met gebruikte koffiedrab waar oesterzwammen in kunnen groeien. Wij hebben toen de keuze gemaakt onze koffiedrab te verzamelen en tot oesterzwampakket om te laten toveren.

In maart werden de eerste pakketten afgeleverd bij de poort, die wij vervolgens in onze kelder plaatsten. Dit vochtig plekje is perfect voor de groei van de oesterzwammen. Binnen no time waren de eerste sporen van de oesterzwammen te zien en voordat we het wisten konden we wekelijks oogsten. Per pakket kwam er bij de eerste oogst 4 à 5 kilo oesterzwammen eraf.

Back to top

© Vaeshartelt – DisclaimerPrivacyAanvullende informatie

?