GESCHIEDENIS

Buitenplaats Vaeshartelt kent een rijke geschiedenis. Op het landgoed hebben koningen gejaagd, zijn belangrijke militairen verbleven en hebben rijke families gewoond. Eén van de meest illustere bewoners van Kasteel Vaeshartelt was de controversiële Petrus Regout, de eerste Nederlandse industrieel. Het landgoed gaat (waarschijnlijk) terug tot de tiende eeuw. Toen schonk koningin Gerberga van Saksen haar bezittingen in Meerssen, inclusief een bosrijk landgoed, aan de abdij van Reims.

KASTEEL VAESHARTELT KENDE VELE GEDAANTEN

Het landgoed kende door de eeuwen heen vele gedaanten; hoeve, luxe slot, patriciërswoning, kantoor, hotel, bos, opleidings- en conferentiecentrum en park met exotische aanplant. Altijd was het een prachtige plek in een schitterend landschap op een steenworp van bourgondisch Maastricht.

HET ONTSTAAN VAN DE BUITENPLAATS

Een buitenplaats is een monumentaal huis dat een geheel vormt met bijgebouwen en een omliggende tuin of park. Het spreekt tot de verbeelding: de omvang, de architectuur, de natuur en de grootsheid van vroeger.

In heel Nederland, vooral in het midden en westen van ons land, bouwden gefortuneerde stedelingen tussen 1600 en 1900 buitenplaatsen in landelijke gebieden. Zo ontkwamen ze aan de vervuilde en ongezonde, door epidemieën geteisterde, stad. Dit gebeurde ook met kasteel Vaeshartelt, dat later Buitenplaats Vaeshartelt werd.

In deze zelfgecreëerde oases verstond men de kunst van het genieten. Bewoners hielden zich bezig met literatuur, poëzie, muziek, tuinarchitectuur en beeldende kunst.

LEES MEER OVER DE GESCHIEDENIS VAN KASTEEL VAESHARTELT…

TIJDLIJN

Servaes van Mulcken geschiedenis vaeshartelt

1415

Catharina van Mulcken erfde het landgoed in 1399. Het was toen een versterkte boerenhoeve met 80 ha. landerijen, waaronder veel boomgaarden. Geen geringe bruidsschat die ze inbracht bij haar tweede huwelijk met Pierre van Cortenbach in 1415. Tot in de zeventiende eeuw zou deze respectabele familie het landgoed beheren.

1639

Toen Willem van Cortenbach in 1639 overleed, viel het landgoed ten deel aan het huis van Nassau, omdat Willem’s erfgename, de laatste Cortenbach-telg Anna Margaretha, sinds 1630 gehuwd was met Philips van Nassau. In 1668 – nadat ze weduwe was geworden van Philips – trad Anna Margaretha nogmaals in het huwelijk, dit keer met Johan Gerard van Oostrum.

Philips van Nassau
Rudolf Sturler Vaeshartelt

1735

In 1735 ging het bezit over in handen van Rudolf Sturler, kolonel van het Zwitserse regiment. Sturler had zijn architect opdracht gegeven de versterkte boerenhoeve te ontmantelen en een landhuis in zeventiende-eeuwse stijl te bouwen. In het huidige interieur laat de trap nog de toenmalige voorkeur zien van de Lodewijk XV- stijl.

1841

Dan komt de Maastrichtse grootindustrieel Petrus Regout in beeld, die een stevige stempel zou drukken op de geschiedenis van Kasteel Vaeshartelt. Hij kocht het landgoed in 1841 voor Koning Wilem II die graag een buitenverblijf wilde in de buurt van Maastricht. Koning Willem II bracht tussen 1841 en 1848 slechts twee keer twee weken door op Vaeshartelt. Toch wordt de noordvleugel van het verblijf sindsdien aangeduid met ‘het paleisje’.

Koning Willem geschiedenis Vaeshartelt
Petrus Ragout geschiedenis van vaeshartelt

1851

In 1851 kocht de Maastrichtse industrieel Petrus Regout Vaeshartelt van Koning Willem II, voor slechts vierduizend gulden meer dan wat de koning tien jaar eerder betaald had. Dit ‘koopje’ veranderde de puissant rijke Regout in een statige residentie, waar het goed vertoeven was. Hij liet onder meer de prachtige rooksalon (Fumoir) bouwen en een Engels landschapspark aanleggen (tot op de dag van vandaag intact) met bomenlanen, binnentuinen, vijvers en doorkijkjes. Kasteel Vaeshartelt bleef meer dan een eeuw eigendom van de familie Regout.

HISTORISCHE GEBOUWEN & NIEUWBOUW

LInk naar:OvernachtenLInk naar:Park