Flora & Fauna

Flora

Engels landschapspark

In 1852 gaf de Maastrichtse industrieel Petrus Regout aan de Belgische landschapsarchitect Gindra de opdracht om een park rond Vaeshartelt te ontwerpen. Dit landschapspark in Engelse stijl is tot op de dag van vandaag nog intact. Het biedt mooie open ruimtes, doorkijkjes, eeuwenoude bomenlanen en waterpartijen, maar ook een bijenpaviljoen, fruitgaarden, een theekoepel en diverse tuinen.

Groene rijkdom

De 23 hectare natuur rond het buitengoed leent zicht perfect voor een fijne wandeling, in elk seizoen. Overal vind je mooie plekken om even te zitten en te genieten. Door het hele park zijn paden aangelegd en staan bordjes met informatie over de bijzondere flora van Vaeshartelt. Een plek van groene rijkdom, met rust en ruimte voor iedereen.

Bijzondere bomen

Uit alle windstreken zijn in de 18e eeuw schitterende bomen aangevoerd naar Vaeshartelt: sequoia’s uit Californië, magnolia’s en tulpenbomen, Italiaanse populieren, treurbeuken, paardenkastanjes en bijzondere sparren en dennenbomen. De authentieke lanenstructuur is ingevuld met tal van bijzondere bomen. Anderhalve eeuw na hun aanplant vormen die majestueuze bomen nog steeds een schitterende entourage.

Nieuwsgierig naar hoe ons landgoed zo goed onderhouden wordt? Lees het in onze blog.

Download de lijst met bomen

Open voor iedereen

Historische buitenplaats

Buitenplaats Vaeshartelt valt onder de Natuurschoonwet (NSW-status) en ligt in het hart van de landgoederenzone Buitengoed Geul & Maas. Een bijzonder cultuurlandschap dat tientallen landgoederen en kastelen met elkaar verbindt. Onze gebouwen zijn geregistreerd als rijksmonument. Vaeshartelt is een wettelijk erkende Complex Historische Buitenplaats.

Prachtig park

Het park rond Vaeshartelt is het hele jaar vrij toegankelijk voor publiek. Iedereen krijgt hier de ruimte om te wandelen, te ontspannen en te genieten van de schoonheid en rijkdom van deze bijzondere plek. Samen met andere partijen organiseren we regelmatig culturele en culinaire activiteiten. Check onze evenementen of schrijf je in voor de nieuwsbrief om niets te missen.

Bloemen & bijen

Proeftuinen

In onze tuinen worden streekeigen producten geteeld. Het zijn echte proeftuinen: mooi om in te wandelen en rijk aan geur- en kleurervaringen. Er staan hoogstamfruitbomen met appels, peren en kersen in een grote variëteit aan lokale rassen en soorten. Ook zijn er wilde bloemen en kruiden, plantages van frambozen, blauwe bessen en kruisbessen. Deze biologische geteelde producten worden gebruikt in ons eigen restaurant.

Bijenpaviljoen

Midden op de buitenplaats staat het bijenpaviljoen van Imkervereniging Mergelland. Dit houten gebouw huisvest zes goed georganiseerde bijenvolken die helpen bij de bestuiving van de fruitbomen en struiken in de tuinen.

Fauna

Zoogdieren

Behalve de eigen schapenkudde die de buitenplaats het jaar rond begraast, wordt Vaeshartelt bevolkt en bezocht door een grote variëteit aan dieren: van vos en das tot ree, bever, wezel en hermelijn, mol en egel, eekhoorn, hazen en konijnen.

Bijen

Sinds 2013 is op Vaeshartelt permanent een aantal bijenvolken gehuisvest. Toen is het Bijenpaviljoen geopend, nadat het in 2012 dienst had gedaan op de Floriade. De Imkervereniging Mergelland verzorgt deze volkeren. In een nagemaakte holle boom heeft een ‘wild’ bijenvolk zijn domicilie gevonden.

Vogels

Er zijn vele soorten vogels. Bijzonder zijn de ijsvogel en de verschillende roofvogels, zoals de uil, de slechtvalk, de havik en de sperwer. Fazantenhanen vechten hun onderlinge gevechten uit. Verder komen de diverse spechtensoorten voor, de boomklever en de boomkruiper. Voor het Mergelandhoen is in de Bloemenheuf een speciaal gastenverblijf gebouwd.

Vleermuizen

Op Buitenplaats Vaeshartelt komen verschillende soorten vleermuizen voor. De ijskelder is na restauratie geschikt gemaakt als winterverblijf voor padden en vleermuizen.

Weekdieren

In 2015 hebben enkele leden van de Mollusken Studiegroep Limburg onderzoek gedaan naar het voorkomen van slakken en mossels in het park van Vaeshartelt. Zij troffen op die dag 14 soorten landhuisjesslakken, 4 soorten naaktslakken, 14 soorten zoetwaterslakken en 5 soorten zoetwatermossels aan.

Waterleven

Vaeshartelt heeft veel water en dus ook een rijk waterleven. Bekend is de paddentrek in het voorjaar: vele honderden kikkers en padden reppen zich dan naar de vijvers van de buitenplaats om zich voort te planten. Vrijwilligers van het IVN offeren een deel van hun nachtrust op om de trek in goede banen (dat wil zeggen met zo weinig mogelijk slachtoffers) te leiden.

Back to top

© Vaeshartelt – DisclaimerPrivacyAanvullende informatie