Flora

Engels landschapspark

Engels landschapspark 

In 1852 gaf de Maastrichtse industrieel Petrus Regout aan de Belgische landschapsarchitect Gindra de opdracht om een park rond Vaeshartelt te ontwerpen. Dit landschapspark Engelse stijl is tot op de dag van vandaag intact. Het biedt mooie open ruimtes, doorkijkjes, eeuwenoude bomenlanen en waterpartijen, maar ook een bijenpaviljoen, fruitgaarden, een theekoepel en diverse tuinen.

Groene rijkdom

De 23 hectare natuur rond het buitengoed leent zicht perfect voor een fijne wandeling, in elk seizoen. Overal vind je mooie plekken om even te zitten en te genieten. Door het hele park zijn paden aangelegd en staan bordjes met informatie over de bijzondere flora van Vaeshartelt. Een plek van groene rijkdom, met rust en ruimte voor iedereen.

Bijzondere bomen

Uit alle windstreken zijn in de 18e eeuw schitterende bomen aangevoerd naar Vaeshartelt: sequoia’s uit Californië, magnolia’s en tulpenbomen, Italiaanse populieren, treurbeuken, paardenkastanjes en bijzondere sparren en dennenbomen. De authentieke lanenstructuur is ingevuld met tal van bijzondere bomen. Anderhalve eeuw na hun aanplant vormen die majestueuze bomen nog steeds een schitterende entourage.

Open voor iedereen

Open voor iedereen

Buitenplaats Vaeshartelt valt onder de Natuurschoonwet (NSW-status) en ligt in het hart van de landgoederenzone Buitengoed Geul & Maas, een bijzonder cultuurlandschap dat tientallen landgoederen en kastelen met elkaar verbindt. De gebouwen van Vaeshartelt zijn geregistreerd als rijkskmonument. Vaeshartelt is een wettelijk erkende Complex Historische Buitenplaats.

Het park rond Vaeshartelt is het hele jaar, 24/7, vrij toegankelijk voor publiek. Iedereen krijgt hier de ruimte om te wandelen en te genieten van de schoonheid en rijkdom van deze bijzondere plek. Samen met andere partijen organiseert Vaeshartelt regelmatig culturele en culinaire activiteiten. Check onze evenementenkalender of schrijf je in voor de nieuwsbrief om niets te missen.

Bloemen & bijen

Bloemen & bijen

Proeftuinen

In de tuinen van Vaeshartelt worden streekeigen producten geteeld. Het zijn echte proeftuinen: mooi om in te wandelen en rijk aan geur- en kleurervaringen. Er staan hoogstamfruitbomen met appels, peren en kersen in een grote variëteit aan lokale rassen en soorten. Ook zijn er wilde bloemen en kruiden, plantages van frambozen, blauwe bessen en kruisbessen. Deze biologische geteelde producten worden gebruikt in ons eigen restaurant.

Bijenpaviljoen

Midden op de buitenplaats staat het bijenpaviljoen van Imkervereniging Mergelland. Dit houten gebouw huisvest zes goed georganiseerde bijenvolken die helpen bij de bestuiving van de fruitbomen en struiken in de tuinen. De bijen wonen in de grote slurf die je naar de boven-ingang van het gebouw leidt. De begane grond doet dienst als informatie- en educatiecentrum. Kinderen en volwassenen leren hier over het leven van de bij. De eerste verdieping is ingericht als vergaderruimte. Groepen van maximaal 24 personen kunnen hier terecht voor zakelijke sessies.