Flora

Engels landschapspark

Engels landschapspark 

In 1852 gaf de Maastrichtse industrieel Petrus Regout aan de Belgische landschapsarchitect Gindra de opdracht om een park rond Vaeshartelt te ontwerpen. Dit landschapspark in Engelse stijl is tot op de dag van vandaag nog intact. Het biedt mooie open ruimtes, doorkijkjes, eeuwenoude bomenlanen en waterpartijen, maar ook een bijenpaviljoen, fruitgaarden, een theekoepel en diverse tuinen.

Groene rijkdom

De 23 hectare natuur rond het buitengoed leent zicht perfect voor een fijne wandeling, in elk seizoen. Overal vind je mooie plekken om even te zitten en te genieten. Door het hele park zijn paden aangelegd en staan bordjes met informatie over de bijzondere flora van Vaeshartelt. Een plek van groene rijkdom, met rust en ruimte voor iedereen.

Bijzondere bomen

Uit alle windstreken zijn in de 18e eeuw schitterende bomen aangevoerd naar Vaeshartelt: sequoia’s uit Californië, magnolia’s en tulpenbomen, Italiaanse populieren, treurbeuken, paardenkastanjes en bijzondere sparren en dennenbomen. De authentieke lanenstructuur is ingevuld met tal van bijzondere bomen. Anderhalve eeuw na hun aanplant vormen die majestueuze bomen nog steeds een schitterende entourage.

Nieuwsgierig naar hoe ons landgoed zo goed onderhouden wordt? Lees het in onze blog.

Open voor iedereen

Open voor iedereen

Historische buitenplaats

Buitenplaats Vaeshartelt valt onder de Natuurschoonwet (NSW-status) en ligt in het hart van de landgoederenzone Buitengoed Geul & Maas. Een bijzonder cultuurlandschap dat tientallen landgoederen en kastelen met elkaar verbindt. Onze gebouwen zijn geregistreerd als rijksmonument. Vaeshartelt is een wettelijk erkende Complex Historische Buitenplaats.

Prachtig park

Het park rond Vaeshartelt is het hele jaar vrij toegankelijk voor publiek. Iedereen krijgt hier de ruimte om te wandelen, te ontspannen en te genieten van de schoonheid en rijkdom van deze bijzondere plek. Samen met andere partijen organiseren we regelmatig culturele en culinaire activiteiten. Check onze evenementen of schrijf je in voor de nieuwsbrief om niets te missen.

Bloemen & bijen

Bloemen & bijen

Proeftuinen

In onze tuinen worden streekeigen producten geteeld. Het zijn echte proeftuinen: mooi om in te wandelen en rijk aan geur- en kleurervaringen. Er staan hoogstamfruitbomen met appels, peren en kersen in een grote variëteit aan lokale rassen en soorten. Ook zijn er wilde bloemen en kruiden, plantages van frambozen, blauwe bessen en kruisbessen. Deze biologische geteelde producten worden gebruikt in ons eigen restaurant.

Bijenpaviljoen

Midden op de buitenplaats staat het bijenpaviljoen van Imkervereniging Mergelland. Dit houten gebouw huisvest zes goed georganiseerde bijenvolken die helpen bij de bestuiving van de fruitbomen en struiken in de tuinen.