Zelf oesterzwammen kweken

In een donkere kelder onder Vaeshartelt groeit iets speciaals… In deze blog vertellen we je graag meer over één van onze eerste stappen richting een duurzamer Vaeshartelt, namelijk onze het zelf oesterzwammen kweken.

VERDUURZAMEN

Een tijdje geleden is er bij Vaeshartelt besloten dat we actief in gaan zetten op verduurzaming. We zijn toen o.a. op zoek gegaan naar manieren waarop we onze waste kunnen reduceren. Tijdens onze zoektocht (die nog steeds gaande is) kwamen we erachter dat er elke dag een grote hoeveelheid koffiedrab wordt weggegooid, omdat we niet goed weten wat we er anders mee moeten. Wat blijkt nu: koffiedrab heeft ontzettend veel organische waarde.

Dit feitje leerden we van Kwekerij Zwamburg. Deze lokale paddenstoelenkwekerij uit Schimmert maakt pakketten met gebruikte koffiedrab waar oesterzwammen in kunnen groeien. Wij hebben toen de keuze gemaakt onze koffiedrab te verzamelen en tot oesterzwampakket om te laten toveren. Hiermee kweken we zelf oesterzwammen!

DE EERSTE OOGST

In maart werden de eerste pakketten afgeleverd bij de poort… nog enigszins ongelovig plaatsten we deze in onze kelder. Dit vochtig plekje zou perfect zijn voor de groei van de oesterzwammen. Binnen no time waren de eerste sporen van de oesterzwammen te zien en voordat we het wisten konden we wekelijks oogsten. Per pakket kwam er bij de eerste oogst 4 à 5 kilo oesterzwammen eraf. Onze ongelovigheid werd natuurlijk direct omgetoverd tot enthousiasme!

SMAKELIJK!

Nu was het zaak om met deze zelfgekweekte oesterzwammen ook iets te doen. Onze collega Kiki dook daarop de keuken in en ontwikkelde de Vaeshartelt Zwambal. Een bitterbal met een oesterzwamvulling. Zelf gekweekt, lekker en ook nog vegetarisch… het perfecte gerechtje voor het nieuwe Vaeshartelt. En jawel: ze zijn in onze restaurants te bestellen!

Back to top

© Vaeshartelt – DisclaimerPrivacyAanvullende informatie

?